Tisdagen den 22 januari 2019

Till vårens första dans  Leksboda bystuga hade Polskefolket lyckats engagera fyra spelmän från Rättvik, nämligen Monica Sommarström, Hans Ehrling, Vikes Kalle Eriksson och Stefan Steger. Vi var nitton dansare som fick njuta och dansa till många rättvikspolskor, vackra och mycket dansvänliga  På repertoaren stod även polskor från Bingsjö och Ore, dessemellan bjöds det på pols och gammeldanser. Vi fick avbryta lite tidigare före klockan åtta då det visade sig att flertalet dansare var mera fikasugna än vanligt. Under fikapausen skickades  lista runt där man kunde  antecknade sig för att stå för fikat till musikerna  för kommande danser. Listan blev nästan fulltecknad!! Efter paus fortsatte dansen till klockan nio, då musikerna avtackades med applåder och ett fyrfaldigt hurra. Vi tackar för en mycket lyckad danskväll!

Här kan du lyssna till en schottis, en pols och en rättvikspolska

 

Tisdagen den 5 februari 2019

Denna tisdag gästades Polskefolket i Leksboda bystuga av långväga gäster från Ludvikatrakten, nämligen  "The Wallmans", dvs Mats Wallman , Jan Wallman , Lennart Jansson och Per Frejd.  Nitton dansare hade samlats trots det dåliga vädret, och de fick dansa till väldigt vackra och dansvänliga låtar, givetvis från Södra Dalarna. Dansarna bjöds även på pols, bodapolskor och schottis, tomn en gammelpolska från Föllinge. Fikat till musikerna stod Lill-Kersti och Royne för. Dansen fortsatte sedan till klockan nio då´kvällen avslutades med Jan Wallmans polskor Alma och Julottan. Musikerna avtack- ades med stående applåder och ett fyrfaldigt hurra!

Här kan du lyssna till några polskor från Södra dalarna

 

Tisdagen den 19 februari 2019

Bjursås spelmanslag  stod för musiken denna kväll. Och vilken kväll! Gammeldanser och polskor framfördes i mycket behagliga danstempon. Speciellt hambovarianterna från Bjursås var flertalet dansare lyriska över. Citat " Det var länge sedan vi dansade till en sån bra hambo". Trots att åtta dansare valt att åka till spelmansstämma i Röros var vi sjutton dansare som njöt hele kvällen av musiken från laget. Fika klockan åtta där Kjell, Monika, Kerstin och Lars stod för musikerfikat. Sedan dans till klockan nio då spelmännen avtackades med applåder, fyrfaldigt hurra och sång. Tack för en mycket lyckad kväll!Här kan du lyssna till en BingsjöpolskaKvällens städhjälte Kjell!

 

Tisdagen den 5 mars 2019


Så var de här  igen, en av Polskefolkets favoriter, dvs Gålmilla! Härliga polskor och gammeldanser levererade musikerna i ett aldrigt sinande flöde, vilket uppskattades mycket av alla dansare.Många Bäckstams-polskor fanns på repertoaren, dvs polskor från gränstrakterna Rättvik, Boda och Bingsjö och där man kan dansa Ture Bäckstams variant av rättvikspolska. Vi fikade vid åttatiden där Lisbeth Och Stor Lars stod för fika till musikerna. Sedan dans till klockan nio då Gålmilla avtackades med applåder. En riktigt härlig danskväll! Tack Gålmilla!
Här kan du lyssna till låten "Liten Karin"


Kvällens städhjälte Stor Lars!


 

Tisdagen den 19 mars 2019

I kväll hade Polskefolket engagerat Birgitta och Olle Moraeus från Orsa. Och det blev många fina orsapolskor som de spelade för sexton dansare som kommit till Leksboda bystuga denna afton.Vi fick även dansa till rättvikspolskor, bingsjöpolskor,  pols och tom en riktigt gammal orsapolska i ett så snabbt tempo, att man kan undra, om polskan dansades på ett annorlunda sätt förr, än vi gör i dag.
Vi fikade vid åttatiden och Ander och Lisa stod för musikerfikat. Sedan dans igen till lite över nio, då vi avtackade Birgitta och Olle med ett fyrfaldigt hurra och "Ja, må de spela i hundra år". Ett varm tack för en jättefin danskväll! Kanske får vi höra mer av dem i framtiden.

Här kan du lyssna till "Brudpolskan", en pols och en orsapolska!


Tisdagen den 2 april 2019

Kvällens musiker var en av Polskefolkets mest frekventa orkester nämligen Rämjorna. dvs Ingrid och Anders Säbb, Hardy Lindström, Roland Blomå, Mikael Bröms och Blecko Mats Johansson. Vi var tjugoen dansare som fick vårt lystmäte av lite ovanliga rättvikspolskor blandat med boda- och bingsjöpolskor, dessutom en enstaka vals och pols och lite hambopolskor, mycket lämpliga till att dansa enligt Bäckstams version av rättvikspolska. Rämjorna spelar en mycket dansvänlig musik som uppskattades av dansarna. Det blev varmt i bystugan så fikapausen klockan åtta var välkommen. Elna och Lennart stod för fikat till musikerna och efter den välbehövliga pausen fortsatte dansen till klockan nio, då musikerna avtackades med ett fyrfaldig hurra. Vi hoppas på återhörande!

Här kan du lyssna till en rättvikspolska!.


Tisdagen den 16 april 2019

Knapp Britta Pettersson hade valt denna kväll för "hon ville spela in våren" och en lämpligare dag än denna kunde hon inte ha valt. Tillsammans med Christina och Lars Ljunggren spelade de framför allt bodapolskor som som de tjugosex dansarna njöt av i fulla drag. Christina och Lars spelade även några polskor frän Christinas hemtrakter i Västerdalarna. Musiken som de här tre spelmännen framför är speciell och är något av det bästa man kan få dansa till i dag. Musikerfikat stod Karin  och Kristina för. Dansen fortsatte sedan till en kvart över nio och vi tackade spelmännen för en härlig dansafton med ett fyrfaldigt hurra!

Här kan du lyssna på några av deras polskor!
 

Tisdagen den 14 maj 20

Så var det dags för Polskefolkets avslutning i Sturladu på Rättviks gammelgård med spelmän från Skogsstiernan .  Som vanligt inleddes det hela med ett stort knytkalas. Vi var lite oroliga för att maten inte skulle räcka till alla, men den oron visade sig helt obefogad. Toitalt var det tjugosju dansare och tolv spelmän som högg in på det digra buffébordet. Sedan blev det kaffe och kakor och det blev inte mycket kvar på buffébordet. Helt överraskande höll Stor Lars ett tal till Elna och Lennart och överlämnade en blomma och ett digert kuvert från alla dansarna som tack för alla år i Leksboda bystuga. Nu tar Monika och Kjell över och till hösten återfinns Polskefolket dansandes  i Västanviks bystuga. Det har de lovat!  
Sedan rensades golvet från stolar och bord och Skogsstiernan spelade upp till dans. Det är svårt att sitta still när Skogstiernan kommer i gång, musiken är glad och medryckande. Dansen fortsatte under kvällen med avbrott för en vätskepaus och var slut en kvart över nio.

Här lyssnar du till en pols!