Danser med Polskefolket våren 2020

Tisdagen den 14 januari 2020

Till vårens första dans i Västanviks bystuga hade Polskefolket lyckat engagera Ingrid och Anders Säbb, Tomas Blomå och Mikael Bröms. Vi var femton dansare som fick pröva på fina rättviks- och boda polskor blandat med polskor som lämpade sig särskilt för att dansa Bäckstamsvarianten till. Lite vals och schottis bjöd spelmännen också på. Fika som vanligt klockan åtta där Geine och Hasse stod för spelmansfikat. Sedan fortsatt dans till klockan nio, då spelmännen avtackades med ett fyrfaldigt hurra!

Här kan du lyssna till en fin bodaåpolska!

Tisdagen den 28 januari 2020

Trots det dåliga vädret var vi sjutton dansare som fick en trevlig danskväll i Västanviks bystuga. Mycket tack vare Monica Sommarström, Hans Ehrling och Vikes Kalle Eriksson som framförde många fina polskor från Rättvik, Bingsjö och Ore men även några schottisar och pols. Det var roligt att spelmännen valde lite klurigare rättvikspolskor så vi dansare fick skärpa oss för att hänga med. Fika klockan åtta där Lisbeth stod för musikerfikat. Dessutom bjöd Sven på en födelsedagstårta. Tack Sven!  Kul också att vi efter pausen fick dansa till några Blecket-låtar, som lämpade sig för Bäkstamsvarianten av rättvikspolskan. En kväll att minnas!

Här kan du lyssna till en rättvikspolska

´Tisdagen den 11 februari 2020

Den här kvällen var det premiär för spelmännen Lars Hökpers och Lars Moberg att spela till dans hos Polskefolket i Västanviks bystuga. Och vilken kväll! Vi var tjugo dansare som fick dansa och njuta av främst polskor från Västerdalarna men även polskor från övriga Dalarna och i bland en vals eller schottis. Det är inte så ofta vi fått tillfälle att dansa en hel kväll till västerdalsk musik, framfört på ett så dansant sätt! Klockan åtta fikapaus där Wanja och Rickard stod för musikerfikat. Sedan fortsatt dans till klockan nio då vi tackade spelmännen med stående applåder, hurrarop och sång.

Här kan du lyssna till en rättvikspolska


Tisdagen den 25 februari 2020

 
Nu var det dags att återse en av Polskefolkets favoriter, nämligen trion Knapp Britta Pettersson, Christina  och Lars Ljunggren. Vi var inte så många beroende på att flera dansare var i Röros och några var sjuka. Men vi som var där fick njuta av många fina bodapolskor varvat med gammeldanser och lite västredalskt. Samspelet dem emellan är fantastiskt och musiken gör att man dansar som på moln, bildlikt talat!  Musikerfikat stod Siri, Monika och Kjell för. Under kvällen berättade Knapp Brita också om både låtar och spelmän som ingick i deras repertoar.Vi tackar för en minnesvärd kväll!

Här kan du lyssna till en malungspolska


Tisdagen den 10 mars 2020

Sex spelmän från Gålmilla kom till Polskaefolket i kväll och sjutton dansare. Som alltid spelade de en mycket dansant musik och många fina låtar från trakterna kring Sörbygge och Blecket. Till många av danserna kunde man dansalika bra hambo, hambopolska, rättvik, boda eller Bäkstams varianten av rättvikspolska. Fika klockan åtta som vanligt där Lillkersti stod för musikerfikat. Sedan dans till klockan nio. Tack för en, som vanligt, trevlig kväll!

Här kan du lyssna till en en bingsjöpolska