Danser 2009

20 januari 2009:
Ingrid och Kicken Ingels på cittra och munspel spelade och sjöng och dansade och berättade om bodamusiken. Via ett inspelat band fick vi höra hur bodapolskans takt varierat från 1950-talet och fram till 1990-talet. Dessutom dansade de tillsammans under det att Kicken spelade en bodapolska ! Tangerat publikrekord 17 dansare Filmsnutt1 och 
Filmsnutt2(Ingrid o Kicken) (i Windows Media Player version enbart)

03 februari 2009:
Vi dansade pols, bondpolska, slängpolska, bingsjö, boda, schottis, vals och polkett. till musik från tre nyckelharpsspelare, Lasse , Emil och Olof. Totalt 16 dansare

17 februari 2009:
Berndt och Jan spelade mest dalapolskor men även gammeldans, 13 dansare

03 mars 2009:
Mest polskor till CD och kort genomgång av senpolska, 16 dansare
Här är det tappra folket !


 

17 mars 2009:
I kväll hade vi turen att ha Anna-Karin Knutz som instruktör av några Föllinge-danser. Det blev Åtabak och Gammelpolska före pausen.Vi tränade flitigt och dansade på fotsulorna som föllingedanserna kräver.
Under pausen frågade Elna hur stort intresset var att ev. deltaga i en kurs på Malungs folkhögskola senare i höst med Brita Ström som lärare. Flertalet var intresserade och Elna återkommer senare med mer detaljer. Efter pausen blev det dans till CD-musik och repetition av Anna-Karins utlärda danser. Totalt var vi 12 dansare och en sömmande hustru, Margareta (gift med Sven) och så Anna-Karin.

31 mars 2009:
Nu var det Ragge Eriksson från Säter som hade kommit för att lära ut Hambopolska från Södra Dalarna och några andra danser tillsammans med Bengt Olsson på fiol och Karin Porling från Hedemora.

Ragge startade med att lära ut en schottis från Sörmland i två turer innan han kom in på den utlovade dansen Hambopolska från Södra Dalarna. Han gick igenom dansen ytterst noggrant som du kan se på bifogade filmsnuttar
Del1Del2 och Del3 ( Windows Media Player version). Vi var totalt sjutton dansare (återigen tangerat publikrekord) som jobbade hårt enligt Ragges rekommendationer för att få till en fulländad Hambopolska med mer eller mindre lyckat resultat. Det är väldigt roligt att dansa till levande musik och det gick lätt att dansa till Bengt Olssons fiolspel.

Strax efter klockan åtta fikade vi tillsammans.

Efter fikat lärde Ragge ut en springvals och repeterade schottisen från Sörmland samt Hambopolskan. När klockan var en kvart över nio var vi duktigt genomsvettiga och Elna tackade Ragge och Bengt för en mycket trevlig och lärorik dansafton. Vi hoppas att få se dem igen till hösten.

14 april 2009:
Den här kvällen hade vi tack vare Lillkersti Clarhäll fått besök av henne och åtta andra spelmän från Leksands spelmanslag. Och det blev en riktigt lyckad kväll. Spelmännen under fast ledning av Back Kristina Kuismin spelade från början sittandes på stolar (Filmsnutt_01) (1.2MB)men när de kommit i gång ordentligt så stod de upp och spelade så att dansarna blev redigt svettiga. Det var i huvudsak leksandspolskor och leksandslåtar (Filmsnutt_02) (2.3MB)men även en och annan schottis och vals smög sig in i repertoaren. Vid fikat dukade vi ett långbord tvärs över rummet. Sven Stefansson hade med sig två toscatårtor som gick laget runt och Lisbet Larsson hade ordnat kaffe och smörgåsar till spelmännen Vi fortsatte sedan och dansa till klockan blev nio. Entusiasmen hos dansarna var stor och vi tackade och hurrade för spelmännens insats. De svarade med att utbringa ett fyrfaldigt hurra för oss !   (Filmerna i Windows Media Player enbart)


Stämningsförberedelser 1


Stämningsförberedelser 2


I väntan på mer polskor

 

 

28 april 2009

Vårens sista danskväll gästades vi av nyckelharpspelarna från Nedre Gärdsjö och Östbjörka, Erik Bewö, Lars Eggemark och Olof Lindgren. De bjöd på en varierad repertoar med både dalapolskor, slängpolskor, bondpolskor och gammeldanser. Vi var sexton dansare och hör och häpna jämna par ! (Filmsnutt1och filmsnutt2, tagna med mobil i Windows Media Player version).

Till hösten startar vi den 1 september och dansar sedan 15 september,    29 september, 13 oktober, 27 oktober, 10 november och slutligen den      24 november.

Tills dess vi ses igen önskar vi er en trevlig sommar med mycket dans!
Hälsar Elna och Lennart


1 september 2009

  Till höstens första danskväll hade vi lyckats engagera Ingrid och Kicken Ingels från Lenåsen. Totalt var vi sexton dansare som fick dansa till deras mjuka och dansanta bodapolskor. Vi fick också lyssna till två inspelade bodapolskor från 1970-talet  där några prövade på att dansa, inklusive Kicken (Filmsnutt 1).
De flesta tyckte nog att det gick bättre att dansa hambo än bodapolska och det var kanske det man gjorde på 1970-talet (Bodahambo?).

  Klockan åtta var det dags för fika och Lisbet Larsson föreslog under fikapausen att städningen efteråt (dammsugning) kunde skötas av någon annan än Elna och Lennart. I kväll åtog sig Karin Lorentz städningen, få se vem som gör det nästa gång.


 
Efter pausen fick vi återigen njuta av Ingrid och Kickens underbara boda-polskor och de avslutade kvällen med att dansa bodapolska till Kickens munspelsmusik! (Filmsnutt2) (Snuttarna i Windows Media Player version).Ingrid och Kicken efter väl förrättat värv i Leksboda bystuga

 


15 september 2009

   Höstens andra danskväll med Polskefolket hade samlat tolv medlemmar. För kvällen hade vi lyckats få Anna-Karin Knutz att komma och lära ut några polskor efter eget val.

   Efter sedvanlig uppvärmning fick vi lära oss lite hyfs, dvs polskan Hyfs från Föllinge. Sedan blev det Hambopolska och Polska från Järvsö.. Anna-Karin fick oss riktigt svettiga så det var skönt med en fikapaus klockan åtta.
 
   Under fikat bjöd Elna på plommonpaj (plommonen skänkta av Hans Wigström, tack, tack) och vi hurrade för Lisbeth Larsson, som dagen innan fyllt 60 år.
  
   Efter paus fick vi en noggrann genomgång av Orsa-polskan med tyngdpunkt på damstegen. Anna-Karin fick som tack för sin insats en CD-skiva med småländsk folkmusik.

   Frivillig städhjälp i kväll var Lisbeth.

  
Anna-Karin, skicklig danspedagog              Lisbeth kvällens frivilliga städhjälp
 

 
Välbehövlig fikapaus

 

Kvällens städhjälte => Jonny Wikström !

29 september 2009

Denna gång dansade vi till CD-musik och totalt vi var åtta tappra dansare, tre damer och fem herrar. Vi drog raskt igenom schottis, vals, hambo från Jättendal, pols,  leksand- boda- rättvik- orsa- och malungspolska. Ibland blev det diskussion om hur danserna skulle utföras, speciellt hade Ulf synpunkter på hur en riktig rättvikspolska skulle dansas. För ovanlighetens skull var det fler herrar än damer men inga allvarliga intermezzon inträffade vid partner- bytena. Vi fikade klockan åtta och fortsatte dansen till strax efter nio.

Kvällens städhjälte var Hans Eriksson!!

 

13 oktober 2009

  I kväll var vi tretton dansare ( åtta gubar och fem kvinns) som fick njuta av Dalalåtar, dvs Berndt Pettersson och Jan Lindroth på fiol och Kjell Reistedt på dragspel. De spelar en mycket dansvänlig musik, både polskor och gammeldanser. Här kan du lyssna till en bingsjöpolska, (filmsnutt 1) (5.2MB).
  För ovanlighetens skull var det överskott på karlar så Lennart införde raskt regeln att männen dansade bara en dans med kvinnorna. Sedan fick de karlar som inte dansat ( här benämda väntkarlar) förtur till nästa dans. Ibland dröjde det innan de väntkarlarna bestämt sig att bjuda upp så därför infördes en ny regel. Hade inte  väntkarlarna efter fyra takter bjudit upp till dans var det fritt fram för övriga karlar att bjuda upp. Det hela fungerade bra

Här spelar Dalalåtar en hambo (filmsnutt 2) (3.4MB)

Vi dansade fram till klockan åtta då vi fikade och sedan blev det åter dans till klockan nio. Vi avslutade kvällen med Sollerö långdans. Kvällens städhjälte var Kajsa-Lena Isaksson, se nedan!

.

Här dansar Lisbet o Hans,    Roine o Elna,            Mats o Kajsa-Lena        StorLars o Lillkersti
 

Dalalåtar med Berndt, Kjell och Jan
 

Kvällens städhjälte, Kajsa-Lena Isaksson

 

 

27 oktober 2009

Tisdagen den 27 oktober var det fullt hus i bystugan.


Nio spelmän från Leksands spelmanslag på scenen och femton dansare fyllde dansgolvet. Spelglädjen var stor bland spelmännen (tre män och sex kvinnor)och dansarna trivdes stort bland alla leksandspolskor, leksandslåtar och dessemellan valser, schottisar och snoaor eller snoor eller snor.Filmsnutt (Windows mediaplayer, 4.2MB)


Här pustar Lisbeth, Storlars, Sven, Kerstin och Ulf ut efter en leksandslåt.


Man kan pusta ut med lite handarbete också. Stilstudie på Geine

Vid fikat klockan åtta fick vi duka ett lite längre fikabord än vanligt och pausen blev också lite längre. Men i gengäld spelade laget efter pausen en kvart längre. Efter sista dansen avtackades spelmännen för en mycket trevlig kväll. Efter önskemål från dansarna fick vi även en presentation av deltag- ande spelmän  Vi hoppas på ett återseende till våren!

Kvällens städhjälte var Inger Jans med viss assistans av maken Berndt.


 

10 november 2009

I kväll var det levande musik med livs levande musiker från Rättvik, dvs Emil Bewö och Lars Eggemark på nyckelharpor men utan Olof Lindgren som börjat studera långt norröver. Fjorton dansare fick dansa till vals, schottis, snoa, polskor och bondpolska. Emil blev storligen förvånad att så många kunde dansa bondpolska. "Normalt brukade det bli tomt på dansgolvet när vi annonserar bondpolska, men här var det nästan fullt!"

Vi dansade oss riktigt varma (filmsnutt) så fikat var välkommet klockan åtta. Geine hade under dagen haft TV på besök som spelat in när hon bl a bakade drömmar. Drömmarna bjöd hon laget runt och de smakade mycket gott!

Efter pausen fortsatte dansen och vi kunde konstatera att Emil och Lars musik föll dansarna i smaken. De lovade också att återkomma till vårens danser.

Kvällens städhjältar var Elsie Hedelin och Hans Wigström!

 


 


24 november 2009

           

           

          

 

Höstens sista dans med Polskefolket i
Leksboda bystuga blev en svettig historia. Vi var nitton personer som dansade till varierande polskor och gammeldanser tills orken och musiken tog slut! (Filmsnutt 3MB, kameran immade långsamt igen beroende på dansarnas kroppsdunster!) Sen blev det stor avslutning med gemensam kex- och ostbuffé där Elna och Lennart avtackades med en imponerande Amaryllis. Vi enades om att fortsätta till våren med samma upplägg dvs varannan tisdag, jämna veckor. Elna återkommer med startdatum.

 Tills dess önskar vi er alla en God Jul 2009 och ett Gott Nytt Å 2010!